תמ"א 38 הינה תוכנית מתאר לצורך חיזוק מבנים ועמידות בפני נזקי רעש רעידות אדמה.
תוכנית תמ"א 38 הוקמה בכדי לספק הגנה לכלל תושבי המדינה והיא קובעת הנחיות ברורות לחיזוק מבנים קיימים.
תוכנית תמ"א 38 נולדה בשנת 2004, אז חדרה ההכרה כי רעידות אדמה הן חלק עגום ומציאותי למדיי, במהלך חיינו באיזור הגיאוגרפי הנתון, וכי יש להתגונן מראש, עד כמה שניתן, בפני רעשי רעידות אדמה.
מבנים חדשים מחוייבים ממילא לעמוד בהנחיות ולהיבנות בדרך שתספק עמידות בפני רעידות אדמה, ואלמלא זאת, לא יזכו לקבל אישורי איכלוס לבניינים ולמבנים, ויוותרו כפילים לבנים חסריי שימוש. ואולם, תוכנית תמ"א 38 מכוונת למבנים ישנים, אשר היתרי הבנייה שלהם ניתנו לפני ה- 1.1.1980, ואשר אינם עומדים בתקנים המומלצים לחיזוק מבנים על פי תמ"א 38.
מאחר ומדינת ישראל אינה יכולה לחייב ולהכריח בעלי מבנים קיימים, ובכלל זה בנייני דירות מגורים ועסקים, אשר קיבלו היתר טרם ה-1.1.1980, לעמוד בהנחיות החדשות, הריי שתוכנית תמ"א 38 תומכת וממריצה את אזרחי המדינה אשר יחליטו לשפר ולחזק את עמידות המבנים, באמצעות מגוון תמריצים מפתים.
כך למשל, אזרחים בעלי מבנים, אשר יאמצו את תוכנית תמ"א 38 יזכו בקבלת אישורים לתוספות בניה, באישורים להרחבת הבניה, פטור ממע"מ על עבודות החיזוק, והטבות נוספות ומעודדות.
התקנות התכנוניות לחיזוק מבנים קיימים על פי תמ"א 38, פוסחות על מבנים המיועדים להריסה בצו בית משפט, ועל מבנים נטושים. כמו כן לא תקפה תוכנית תמ"א 38 על מבנים נמוכים, בסדר גודל של עד 2 קומות, בשטח כולל של עד 400 מטר מרובע. שאר בעלי המבנים נכללים תחת תוכנית תמ"א 38 וממשלת ישראל מקווה כי רבים מהם יאמצו את התוכנית החיונית, ויסייעו בהצלת כלל האזרחים. עד כה ביצעו את תוכנית תמ"א 38 רק עשרות בעלי מבנים ברחבי הארץ. בכלל זה גם ועדי בתים אשר שכרו יזמים פרטיים לצורך ביצוע הפרוייקט.
מאמר זה נכתב על ידי דדי-עורך פורטל שיפוצים